Раздел: Бързи и лесни техники за "преливане" на слоеве - ADIANAM Red Hot SpotНавигация чрез Бърз достъпНавигация на страниците в раздела


Съдържание на страницата

Раздел: Опит

Бързи и лесни техники за "преливане" на слоеве

Маскиране на слоеве или както най-често се нарича "комбиниране на две или повече картинки" - толкова често се налага, колкото идеи за обработка на графични изображения се зародят. По-долу са дадени два примера за бързо маскиране без трикове с филтри, маски и подобни сложни техники. Adobe Photoshop има толкова много функции и възможности, че понякога трябва само да се подсетим за съществуването на някои от тях.

I. Преливащо маскиране на две или повече изображения

За този пример са използвани две изображения. Можете да ги използвате за практически упражнения, следвайки описаните по-долу стъки. Щракнете с десния бутон върху изображението и изберете Save Picture As...

 1. Отворете изображението с момичето в Adobe Photoshop.
  Копирайте цялото изображение (Select > Select All, после Edit > Copy; можете да ползвате и комбинация от клавиши за бързи команди). Затворете изображението.
 2. Отворете изображението с цъфналите вишни и добавете като втори слой момичето (Edit > Paste). Преместете момичето най-вляво.
 3. Изберете Rectangular Marquee Tool и сменете настройките, т.е. Feather: 20px. Отчитайте големината на изображенията: колкото по-малки са те, толкова по-малка стойност задавате за Feather.
 4. Маркирайте област, подобна на показаната по-долу.

 5. Сега натиснете клавиша Delete веднъж... и още веднъж... и... Браво! Слоевете се преливат!

Заключение: експериментирайте с големината и местоположението на маркираната област, с параметъра Feather, с това колко пъти ще изтривате и от кой слой ще изтривате, ползвайте повече от два слоя и ще се убедите, че този трик понякога е много полезен. Например:

II. Трикове с бленда на слой (Blend If)

Колко често сте променяли стиловете на някой слой (добавяне на сянка, кантировка и други)? Много пъти, нали? И често сте променяли основните и допълнителните параметри за смесване на слоеве.

А колко често сте променяли параметрите на Blend If? Да, и такава възможност има! При това ефектът е невероятен. За илюстриране на възможностите на тези опции ще опитаме да добавим луна зад клоните на дърво. Можете да използвате двете изображения по-долу за практически тренинг (щракнете с десния бутон върху изображението и изберете Save Picture As...)

Целта е луната да изглежда естествено и да е зад клоните. Следователно, трябва да елиминираме черната зона около луната. Например, това може да се постигне като се маркира кръгова област на луната с Elliptical Marquee Tool, после се избере обратна маркировка (Select > Inverse) и накрая се изтрие маркираното. До тук добре, може и така да го направите. А как да "сложим" луната зад клоните?

Е, има начин да се решат двете задачи едновременно: ще коригираме само Blend If.

 1. Отворете изображението с луната в Adobe Photoshop.
  Копирайте цялото изображение (Select > Select All и после Edit > Copy; можете да ползвате и комбинацията от клавиши за бързи команди).
  Затворете изображението.
 2. Отворете изображението с дървото и добавете като втори слой луната (Edit > Paste). Преместете луната към горния десен ъгъл. Увеличете видимостта на 200%. Резултатът е подобен на показания.
 3. Проверете, че сте позиционирани на слоя с луната (индикация за това е иконата четка в панела Layers). Щракнете два пъти до името на слоя за да отворите Blending Options
  (алтернатива: изберете Layer > Layer Style > Blending Options...)
  Групата Blend If е част от Blending Options се намира най-долу, по средата на Layer Style.
  Местете левия (черен) плъзгач на скалата This Layer надясно докато стойността се увеличи от 0 на 40. Черната зона около луната изчезна!

  Преместването на черният плъзгач надясно означава следното: за този слой всички пиксели с цвят, по-тъмен от избраната стойност 40, ще бъдат "невидими". Аналогично, ако местите десния (бял) плъзгач наляво, тогава всички пиксели, които са по-светли от избраната от вас стойност, ще бъдат "невидими".
 4. Сега преместете черният плъзгач на Underlying Layer надясно до стойност около 50.
  Част от клоните се показаха. Но толкова грубо се виждат само черни пиксели, че...
 5. Натиснете клавиш Alt и, без да го освобождавате, щракнете с курсора някъде вдясно от черния плъзгач (това е добавяне на втори плъзгач).
  Двата плъзгача се промениха по форма.
  Местете новия плъзгач докато получите стойност около 110-115. Сега луната изглежда доста "реалистично", нали? Това беше, друго няма.

Ето крайният резултат:

moon

Навигация на страницата

нагоре