За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Маймунка

Да опитаме да нарисуваме маймунка. Една такава закачлива, любопитна... Та нали всички маймунки са много, ама много любопитни! Всичко да видят...

Да, ще опитаме да нарисуваме надничаща маймунка. Весела и игрива, наднича през прозореца.

И не се притеснявайте, ако не прилича много на моята. Хайде, впрегнете въображението си и да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте - чертаем контурите на рисунката. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на маймунката. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да знам всичко за всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал - за лицето. Рисуваме го в долната част на листа. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме друг, по-голям овал - за главата на маймунката. Вижте къде точно е този овал. Той обгражда предишния.
  Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. (Фиг. 2)
 3. Рисуваме още един овал - за муцунката на маймуняка. (Фиг. 3)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
 1. Рисуваме три кръгчета: за двете уши и нослето. Тук е показано в зелено къде са нослето и ушичките, а вие продължавате да рисувате с черно. (Фиг. 4)
 2. Рисуваме очите - две овалчета едно в друго за всяко оченце. Ако рисувате на лист с молив - опитайте се очите да си приличат по големина. Ако използвате компютър, тогава маркирайте едното око, копирайте го, дублирайте и преместете. (Фиг. 5)
 3. Рисуваме пръстите. Това са по три овалчета за всяка ръчичка, плътно едно до друго, леко наклонени на една страна. Постарайте се да са под ушите.
  Ако рисувате с компютърна програма: правите едно овалче, маркирате го, копирате го, дублирате и премествате до първото. По същият начин и третото овалче. След това маркирате трите овалчета заедно, копирате ги, дублирате ги, премествате и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...)...
  Продължавате да рисувате с черен молив. Или с черен цвят - ако е на компютър. (Фиг. 6)
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
 1. Рисуваме опашката. Не е много трудна, но не е и лесна. Само не се отказвайте - опитвайте, коригирайте, рисувайте... Ще стане! (Фиг. 7)
 2. Рисуваме страните на прозореца, през който наднича маймунката. Те са много лесни.
  Ако рисувате на компютър - това са правоъгълници, високи и тесни. И пак можете да използвате метода на "копиране / дублиране / преместване" (Фиг. 8)
 3. Рисуваме перваза на прозореца. Показан е в лилаво. Това е правоъгълник, но отстрани е леко скосен. Не е никак труден, нали? (Фиг. 9)
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7
Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8
Рисунка на Фиг. 9
Фиг. 9

Финна обработка и детайли

 1. ИЗТРИВАНЕ на излишните линии.
  Показани са в червено. И така, на работа - взимате гумичката и внимателно изтривате. (Фиг. 10)
Рисунка на Фиг. 10
Фиг. 10
Рисунка на Фиг. 10 - резултат
Фиг. 10 - резултат
 1. КОРЕКЦИЯ на главата и на лицето.
  Рисуваме къдриците на главата, веждите и устата, а същот така дооформяме лицето. В синьо е показано какво се рисува, а в червено е показано това, което с гумичката се изтрива.
  Погледнете Фиг. 11 - това е крайния резултат.
Рисунка на Фиг. 11
Фиг. 11
Рисунка на Фиг. 11 - резултат
Фиг. 11 - резултат

Оцветяване

Основните цветове, които ще използваме, са:

Остава само да се потрудите над светлосенките и преливанията на цветовете. Това е моментът да проявите цялото си въображение! Можете да нарисувате и нещо за фон зад маймунката.

- Ако рисувате на лист с моливи, ще разкрасявате внимателно.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава ще използвате различните техники, които предоставя програмата, с която рисувате. Както вече разбрахте, те са много на брой и затова не може да се опише какво точно да направите. Но колкото и да са различни, не може да нямат преливане (gradient) или RETOUCH, или SPRAY... Търсете, огледайте програмата и ще намерите с какво точно да постигнете желаното от вас. Успех! :)

Краен резултат

Рисунка на Основни цветове
Основни цветове
Маймунка DTH
Вариант с преливания