За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме жирафчето Жижи

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... жирафът е много приятен за рисуване. Дори за най-малките.
Ще видите, че наистина е така.

Вашето жирафче няма да е точно като моето.
То дори може би ще е много по-красиво.
Да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на жирафа. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на жирафчето. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал в горната част на "листа" - за главата, а много по-надолу - две окръжности. Забележете, че първата е голяма, а втората окръжност е по-малка и се допира до голямата. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме къде ще са краката. Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук е използван червен цвят за да се покаже какво точно рисуваме. (Фиг. 2)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
 1. Рисуваме дългата шия на жирафчето. От едната страна е права линия, но от другата има лека чупка. Показано е със синьо какво точно рисуваме. (Фиг. 3)
 2. Рисуваме муцунката и оформяме тялото. Не се притеснявайте, ако не успеете от първия път - внимателно "изтрийте" и опитайте отново. Използвате прави линии и дъга. Показано е със зелено къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 4)
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
 1. Оформяне на тялото. Вземете гумичка и внимателно изтрийте всички вътрешни линии така, че да остане само контура. Разгледайте внимателно какъв резултат трябва да постигнете. (Фиг. 5)
 2. Рисуваме опашка, уши и рогчета. Не се притеснявайте, ако не успеете от първия път - опитайте отново и ще постигнете желато. Забележете, че в едното ухо е изтрит част от контура на тялото. Тук е показано със синьо къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 6)
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
 1. Най-забавната част - да нарисуваме петната по тялото на жирафчето и да оформим главата на Жижи.

  Първо нарисувайте две малки кръгчета на върха на рогчетата;
  после нарисувайте оченцето и веднага го оцветете в черно;
  накрая петната по тялото - само се старайте да са равномерно разпределени.

  Не е задължително да са точно толкова на брой или точно толкова големи. Импровизирайте, използвайте цялото си въображение!
  Тук е показано с лилаво къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 6)
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7

Оцветяване

На Фиг. 8 са показани основните цветове, които ще използваме:

С малко тъмно-кафяво можете да нанесете светлосенки около горната част на главата, по гърба на тялото и шията. Импровизирайте и ще получите невероятни ефекти. (Фиг. 9)

Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8 - основни цветове
Рисунка на Фиг. 9
Фиг. 9 - светлосенки

Краен резултат

Жирафчето Жижи DTH
Голям вариант