За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Слонче

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... слончето е любимо животно за рисуване.
Не е прекалено трудно (дори за най-малките), но не е и съвсем лесно.

Вашето слонче няма да е точно като моето.
Вероятно ще е много по-красиво, или по-закачливо.
Да започваме!

Окончателен резултат
Синьо слонче

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на слона. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на слончето. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал в центъра - за тялото. Забележете, че е леко наклонен и голям. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме окръжност - за главата. Рисуваме с черен молив - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук с червено е показано какво точно рисуваме. (Фиг. 2)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
 1. Рисуваме краката.
  Постарайте се да не са съвсем прави линии, а по ъглите да са закръглени леко. Показано е със зелено къде точно рисуваме. (Фиг. 3)
 2. Рисуваме хобота и устната.
  Окръжността за главата ще ви помогне по-лесно да ги оформите. Показано е със синьо какво точно рисуваме. (Фиг. 4)
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
 1. Вземете гумичка и внимателно изтрйте излишните неща така, че да се получи контура на тялото на слона. Показано е с лилаво какво се изтрива. (Фиг. 5)
 2. Рисуваме големите уши на слона.
  Показано е със зелено къде и какво точно рисуваме. Може да не нарисувате точно същите, важно е да спазвате пропорцията - големи са почти колкото главата. (Фиг. 6)
 3. Рисуваме опашката.
  Не се притеснявайте, ако не се получи същата. Важното е да не е много къса или прекалено дълга, а също и че е леко извита нагоре. Показана е с червено как би трябвало да изглежда. (Фиг. 7)
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7
 1. Вземете гумичка и много внимателно изтрйте излишните неща така, че да се получи контура на слончето. Показано е с лилаво какво се изтрива. (Фиг. 8)
 2. Сравнете вашия контур на слончето с този от Фиг. 9 и коригирайте с гумичката ако нещо не ви харесва.
Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8
Рисунка на Фиг. 9
Фиг. 9
 1. Рисуваме очичките:
  едно по-голямо овалче, в него черната зеница, малка бяла точица в зеницата - направете я с гумичката. Обърнете внимание на наклона на долните дъгички под всяко едно от оченцата. (Фиг. 10)
 2. Оформяме краката. На всяко краче по три овалчета, като изтривате излизащото извън контура.
  На Фиг. 11 е показано с кафяво.
Рисунка на Фиг. 10
Фиг. 10
Рисунка на Фиг. 11
Фиг. 11

Оцветяване

Цветът на слоновете е различен, но предимно в две гами: бежово-кафява и сиво-синя. Можете да оцветите в бежово, сиво, синьо-сиво, светло-кафяво... Изберете си какво ви харесва.

Аз се спрях на сиво-синия нюанс. (Фиг. 12) Оцветявате цялото слонче без очите и ноктите на краката - тях боядисайте в светло-кафяво. Със синьо нанесете светлосенки в очите, а с черно или най-бре със сиво можете да дорисувате мигли и вежди на слончето.

Можете да добавите и малко розово в горната част на ушите и на устната (Фиг. 13).
Импровизирайте и ще направите вашия уникален вариант на слонче.

Рисунка на Фиг. 12
Фиг. 12 - основни цветове
Рисунка на Фиг. 13 - нюанси
Фиг. 13 - нюанси

Краен резултат

Слонче DTH
Голям вариант