За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Пате

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... малкото пате е чудесно за рисуване, а на най-малките - любимото. При това не е никак сложно, сами ще се убедите.

Вашето патенце няма да е точно като моето.
Вероятно дори ще е много по-красиво.
Да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на патето. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме голяма окръжност - за цялостния контур на тялото. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме втора окръжност - за главата. Обърнете внимание, че е много по-малка. Рисуваме с черен молив - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук с червено е показано какво точно рисуваме. (Фиг. 2)
 3. Пак рисуваме окръжност - за оформяне на тялото. Забележете, че се допира до голямата окръжност. Показано е със синьо къде точно рисуваме. (Фиг. 3)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
 1. И отново окръжност - за горната част на тялото и опашката. Тази окръжност се допира до предишната. Показано е със зелено къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 4)
 2. Внимателно оформяме контура на тялото - да се слее с главата; рисуваме опашката. Показано е с лилаво какво точно рисуваме. (Фиг. 5)
 3. Вземете гумичка и внимателно изтрйте излишните неща така, че да остане само контура на тялото и главата на патето. Разгледайте внимателно Фиг. 6 какъв резултат трябва да постигнете.
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
 1. Рисуваме окръжност - основата на крилото на патенцето. Показано е с червено къде и какво точно рисуваме. Изтриваме тази част от главата, която е към тялото. (Фиг. 7)
 2. Рисуваме крилцето - с плавни линии. Ако не успеете от първия път - "изтрийте" и опитайте отново. Показано е със синьо къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 8)
 3. Рисуваме човката на патенцето. Показано е със зелено къде и какво точно рисуваме.
  Внимателно изтриваме излишното от крилото.
  Рисуваме малко черно оченце. (Фиг. 10)
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7
Рисунка на Фиг. 8 - основeни цветове
Фиг. 8 - основeни цветове
Рисунка на Фиг. 9 - нюанси
Фиг. 9 - нюанси

Оцветяване

Използвайте тъмно-жълто за цялото пате, светло-жълто за крилото и оранжево за човката. (Фиг. 10)

С оранжево нанесете светлосенки около долната и горната част на крилото, а с бяло осветете предната част на самото крило и около оченцето. (Фиг. 11)

Пак с оранжево потъмнете заднача част на главата и оформете бузката под окото. Разгледайте внимателно какво е показано. (Фиг. 12)

Сега вече можете да украсявате вашата картинка както ви се иска - да добавите вода, да нарисувате тревичка, или облаче над главата на патето, или каквото ви хрумне за фон (виж крайния резултат).
Импровизирайте и ще получите невероятни ефекти.

Рисунка на Фиг. 10 - основeни цветове
Фиг. 10 - основeни цветове
Рисунка на Фиг. 11 - светлосенки по крилото
Фиг. 11 - светлосенки по крилото
Рисунка на Фиг. 11 - нюанси
Фиг. 12 - нюанси

Краен резултат

Пате DTH
Пате плува във водата DTH