За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Пеперудка

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... пеперудката е най-красивото нещо за рисуване, а за най-малките - това е любим персонаж. При това не е никак сложно, сами ще се убедите.

Вашата пеперудка няма да е като моята.
Тя ще е много по-красива и оригинална.
Да започваме!

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на пеперудката. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

  1. Разделяме листа на две (вертикална сива линия), защото пеперудите са едни от най-симетричните живи същества на земята. Рисуваме кръг за главата и овал (елипса) - за телцето. Главата разделяме с две хоризонтални линии - горната за очите, а долната за устенцата. Рисуваме с черен молив - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук с червено е показана главата, а със синьо - тялото. Помощните линии са в сиво, а вие, ако рисувате на хартия, тогава съвсем леко маркирайте тези линии. После ще ги махнете с помощта на мека гумичка. (Фиг. 1)
  2. Леко рисуваме два триъгълника - за определяна позиционирането на крилцата. Обърнете внимание, че са абсолютно симетрични и еднакви! Със зелено е показано какво точно рисуваме. И не забравяйте - това са помощни триъгълници. (Фиг. 2)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
  1. Две наклонени прави - за мустачките на пеперудката, както и две малки кръгчета в техния край. Не забравяйте симетричността. Ако рисувате с компютър - тогава копирате, трансформирате хоризонтално и готовичко. Тук са показани с лилаво мустачетата на пеперудката. (Фиг. 3)
  2. Дойде ред на крилцата. Не се притеснявайте, ако не се получат с точно тази форма - важното е да са симетрични и пропорционални, т.е. горните са по-голями, а долните малко по-малки (триъгълниците ще ви подсказват до къде да стигнете). Ако не стане от първия път - опитайте пак, не е сложно, ще се получи! (Фиг. 4)
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
  1. Вземете гумичка и внимателно изтрйте триъгълниците така, че да остане само контура на главата, тялото и крилцата. Нарисувайте две кръгчета за очите и "легнал месечко" за устенцата. Разгледайте внимателно какъв резултат трябва да постигнете (показано е в сиво). (Фиг. 5)
  2. Махаме помощните линии (централната вертикална и двете хоризонтални на главата). Рисуваме две по-малки кръгчета, разположени в по-големите - това ще са зениците на очите. Добавяме и една дъгичка в нарисуваната уста - това ще са зъбките. С това приключва скицирането на главата. (Фиг. 6)
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
  1. Рисуваме няколко дъгички в тялото - в случая точно шест, по две за всяка по-тъмна ивица. С това украсата на телцето е готова. (Фиг. 7)
  2. Рисуваме различни по големина кръгове - украсата на крилцата. Най-важното е да се спазва симетрията. Колкото до големините - вие сами измислете как да се украси. Показаното тук е само идея! (Фиг. 8)
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7
Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8

Оцветяване

Е, това вече е най-лесната част.
Необходими са ви: за тялото: червено, светло кафяво, тъмнокафяво и черно.
Зениците са черни, устенцата - червени, като внимавате да оставите белите зъбки.
Главата и телцето са светло-кафяви, а ивичките по тялото - тъмно-кафяви.

Сега вече можете да оцветявате крилцата както ви се иска - може да са червени на жълти точки, или пък да са сини...
Импровизирайте и ще получите различни красиви пеперудки.

Червена пеперудка DTH
Червена пеперудка
Синя пеперудка DTH
Синя пеперудка